Pakistan 2005

 

PAKISTAN

1(NLD) NATO MILITARY RELIEF HOSPITAL

Duur 21 oktober 2005 – eind januari 2006
Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine
Aantal deelnemende militairen: 260


Achtergrond:


Op 8 oktober 2005 werd Pakistan zwaar getroffen door een aardbeving met de kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Op verzoek van de Pakistaanse regering zegde de NAVO op 21 oktober humanitaire noodhulp toe. Nederland besloot daaraan bij te dragen met een militair veldhospitaal van een Mariniersbataljon, dat op dat moment werkzaam was in Noord-Afghanistan. In november nam de Koninklijke Landmacht de missie over.

Nederlandse deelname:


Het Nederlandse militaire noodhospitaal (het NATO Military Relief Hospital) heeft sinds begin november 2005 hulp verleend aan de Pakistaanse bevolking in en rond Bagh. In het hospitaal zelf werden ruim 4.890 patiënten geholpen en bij de vele dagelijkse bezoeken aan dorpen in de wijde omgeving nog eens 3.300. Er zijn 159 zware operaties uitgevoerd. Het patiëntenaanbod varieerde van verwondingen als gevolg van de aardbeving, zoals fracturen, verwaarloosde botbreuken en brandwonden, tot heugelijke zaken als geboortes. Het grote aantal patiënten werd onder meer veroorzaakt doordat lokale ziekenhuizen door de aardbeving volledig vernield waren. Ook vanuit vluchtelingenkampen wisten slachtoffers het Nederlandse hospitaal te vinden.
Het noodhospitaal heeft zijn werkzaamheden overgedragen aan civiele hulpverleningsinstanties, non-gouvernementele organisaties en de plaatselijke autoriteiten die eveneens in het gebied opereerden. De laatste functionarissen kwamen eind januari 2006 terug.

Op zaterdag 8 oktober werd het noorden van Pakistan getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Ook delen van India en Afghanistan zijn getroffen. Naar verwachting zijn er vele doden en gewonden gevallen.

Reddingsteam
Het Urban Search and Rescue Team (USAR-team) bestaat uit zestig mensen en acht reddingshonden. De medewerkers komen van politie, brandweer, medische hulpverlening en het ministerie van Defensie. Het team is speciaal getraind om te zoeken naar overlevenden en om slachtoffers te bevrijden die zijn ingesloten en bedolven.

Het team werkt in Pakistan samen met het rampenteam van de Verenigde Naties. Het Nederlandse USAR-team is eerder ingezet bij de aardbeving in Marokko (Al-Hoceima) in februari 2004.

De eerste militairen van het Nederlandse hulpdetachement zijn zaterdag (29 oktober) gearriveerd in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De 34 militairen werden op het vliegveld onthaald door de Amerikaanse vice-admiraal J. Stufflebeen, de hoogste verantwoordelijke voor de NAVO-operatie in het rampgebied. Nederland is als eerste lidstaat op deze schaal actief in Pakistan. 

Drie vliegtuigen, een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht en twee ingehuurde Ilyushins, brachten naast de militairen ook onderdelen van een noodhospitaal van Mazar-e-Shariff naar Islamabad. De komende dagen zijn er meer vluchten om alle materiaal en de in totaal honderd man personeel over te brengen. 

Zondag is het materiaal over de weg overgebracht naar de zwaar getroffen stad Bagh, ten noorden van Islamabad. Het veldhospitaal is afkomstig van het mariniersbataljon dat de afgelopen drie maanden verkiezingssteun leverde aan de ISAF-missie in Afghanistan. De NAVO weet niet hoeveel mensen er precies gewond zijn geraakt in het gebied. Volgens Stufflebeen liggen er 65 dorpen in de omgeving die allemaal zwaar getroffen zijn. 

De Nederlandse eenheid staat onder leiding van majoor der mariniers T. Van der Lelie.

In Nieuwegein hebben ± 260 militairen die de afgelopen winter hebben gewerkt in het militaire noodhospitaal in Pakistan de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen ontvangen. Sinds de jaren ’60 is deze medaille slechts vijfmaal eerder uitgereikt.

De medailles zijn door de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Sonneveld, uitgereikt aan het personeel van 1 (NLD) Military Relief Hospital Pakistan dat tussen oktober 2005 en januari 2006 medische noodhulp heeft verleend na de zware aardbeving in Pakistan op 8 oktober 2005.

In totaal zijn in Pakistan 8.314 patiënten geholpen.

Bron: Ministerie van Defensie