EUFOR Tsjaad / RCA

 

Duur: juni 2008 -
Krijgsmachtdeel: Koninklijke Marine Korps Mariniers
Aantal militairen: 66
Dodelijke slachtoffers: geen

Deelname NL: 66 mariniers

Een detachement van 66 mariniers neemt vanaf begin juni 2008 deel aan de Europese missie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (EUFOR-Tchad/RCA). De Nederlandse militairen worden toegevoegd aan een Iers bataljon. Hun taak bestaat uit het uitvoeren van verkenningen in het oosten van Tsjaad. Militairen van het Korps Mariniers zijn getraind om te werken onder de moeilijkste klimatologische en geografische omstandigheden.

De EUFOR-missie is de grootste Europese militaire operatie tot nu toe. Er doen veertien landen aan mee, met in totaal 3700 militairen. Samen met de missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfur (UNAMID) maakt ze deel uit van een regionale aanpak om rust, veiligheid en stabiliteit in en rondom Darfur te bevorderen. EUFOR heeft tot doel bescherming te bieden aan de honderdduizenden vluchtelingen en ontheemden uit de regio. Ze mengt zich niet in het conflict tussen de rebellenbewegingen en de regering van Tsjaad.

De gewelddadige conflicten in Soedan, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn de afgelopen jaren in toenemende mate met elkaar verbonden geraakt. Stabilisering van de situatie in het oosten van Tsjaad en het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek is van groot belang voor het oplossen van de conflicten in de regio. 

De EUFOR-missie duurt tot 15 maart 2009. De Verenigde Naties nemen daarna de taken over.

Berichten:

25 Nederlandse mariniers kregen op 10 sept 2008 in Tsjaad de EU-medaille opgespeld. Zij maken deel uit van de internationale EUFOR-troepenmacht die naar het Afrikaanse land is uitgezonden. De militairen ontvingen de medailles uit handen van generaal-majoor Lex Oostendorp, die in het land was voor een werkbezoek.
   
Tijdens de medal parade reikten ook de Ierse luitenant-generaal Nash en de Franse brigade-generaal Ganascia medailles uit aan in totaal 60 militairen van de internationale troepenmacht. Majoor der mariniers Tjarko Leungen, commandant van het Nederlandse detachement, kreeg van Nash ook nog een geschenk als waardering voor de inzet van de mariniers.

Deze medaille-uitreiking vond plaats tijdens een meerdaags bezoek van de Directeur Operaties Defensiestaf, generaal-majoor Lex Oostendorp. Hij was in Tsjaad om ter plaatse te bekijken hoe aan de missie invulling wordt gegeven. Hij is samen met de mariniers op verschillende patrouilles gegaan, waaronder een voetpatrouille door het centrum van de stad Goz Beida.

Zestig mariniers en enkele collega's van andere Defensieonderdelen ontvingen op 2 december 2008 in Doorn de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Zij hebben vijf maanden lang als verkenningseenheid bijgedragen aan het verbeteren van de veiligheidssituatie in het oosten van Tsjaad. Luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk, Commandant Zeestrijdkrachten, en generaal-majoor Lex Oostendorp, directeur van de Directie Operaties, speldden de versierselen bij hen op.

Generaal Oostendorp benadrukte in zijn toespraak dat het Nederlandse detachement een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de missie. Als typerend voorbeeld noemde hij het kordate optreden van de mariniers tegen plunderende rebellen die op 14 juni huishielden in de stad Goz Beida. Het tweede Nederlandse detachement zet de bijdrage aan de missie voort tot 15 maart 2009.